چالش ها و مشکلات مردم افغانستان

چالش ها و مشکلات مردم افغانستان

بروز رسانی تازه ترین اطلاعات و خبرهای افغانستان و منطقه
چالش ها و مشکلات مردم افغانستان

چالش ها و مشکلات مردم افغانستان

بروز رسانی تازه ترین اطلاعات و خبرهای افغانستان و منطقه

فشار مخالفان و موافقان 'مصالحه ملی' بر کرزی

رهبران و فرماندهان مجاهدین افغانستان، روز جمعه در کابل، هزاران تن از هواداران خود را برای دفاع از 'منشور مصالحه ملی' به خیابانها آوردند.
 
 
 
تظاهرات حمایت از گروههای مجاهدین در کابل
هواداران مجاهدین، خواهان امضای طرح مصالحه ملی توسط حامد کرزی شدند
شرکت کنندگان در این تظاهرات، ضمن حمایت از مجاهدین، از حامد کرزی رییس جمهور کشور خواستند تا مصوبه شورای ملی (پارلمان) افغانستان در مورد معافیت قضایی شرکت کنندگان در جنگهای سه دهه گذشته را امضا کند.

به موجب این طرح که از تصویب مجلس نمایندگان و سنای افغانستان گذشته، شرکت کنندگان در جنگهای سه دهه گذشته این کشور از هرگونه پیگرد قانونی معاف می شوند.

 

 

امضای کرزی

حامد کرزی
حامد کرزی با طرح جدید پارلمان، در موقعیت دشواری قرار گرفته است
این مصوبه پارلمان افغانستان، بر اساس قانون، باید به امضای رییس جمهور برسد تا جنبه اجرایی پیدا کند.

مقامات افغان پیشتر ابراز تردید کرده اند که حامد کرزی این طرح را امضا کند. کریم رحیمی سخنگوی آقای کرزی به نقل از وی گفته است که به جز قربانیان خشونتهای سه دهه گذشته افغانستان، فرد دیگری حق بخشش مجرمان جنگی را ندارد.

دیده بان حقوق بشر می گوید شمار زیادی از ناقضان حقوق بشر در جریان جنگهای داخلی افغانستان، در دولت حامد کرزی و پارلمان این کشور حضور دارند.

به عقیده ناظران، حامد کرزی که از یک سو با حملات روزافزون شبه نظامیان طالبان طرف است، با طرح جدید پارلمان، در موقعیت دشواری قرار گرفته است.

آقای کرزی پیش از برگزاری گردهمایی هواداران طرح در روز جمعه، واکنش منفی گروههای مدافع حقوق بشر و سازمان ملل متحد را نیز شاهد بوده است. او این طرح را به منظور بررسی کارشناسانه به حقوقدانان سپرده است.

اگر آقای کرزی این طرح را رد کند، بیم آن می رود که حمایت گروههای حاضر در پارلمان را از دست دهد و اگر بپذیرد، انتقاد مخالفان داخلی و خارجی طرح را به همراه خواهد داشت.

رد یا تایید

اما سوال اینجاست که رد یا تایید مصوبه پارلمان، چه اثر ملموسی بر اوضاع افغانستان خواهد گذاشت؟

توان؟
سیاف، خلیلی، دوستم و فهیم
 گروههای مجاهدین، در پنج سالی که از عمر دولت حامد کرزی می گذرد، موقعیت های کلیدی بسیاری را از دست داده اند و هر بار گمانه زنی هایی در مورد احتمال کنار رفتن آنها از ائتلاف دولت مطرح شده اما چنین اتفاقی نیفتاده است
 
آیا اگر آقای کرزی این طرح را رد کند، شدت تبعات آن به گونه ای خواهد بود که در کنار شورش رو به گسترش طالبان، مخالفتهای تازه ای در کشور پدید آید؟ و آیا اگر طرح توسط رییس جمهور امضا شود، واکنش مخالفان داخلی و خارجی آن، تاثیر قابل ملاحظه ای بر حمایتها از دولت خواهد داشت؟

گروههای مجاهدین، در پنج سالی که از عمر دولت حامد کرزی می گذرد، موقعیت های کلیدی بسیاری را از دست داده اند و هر بار گمانه زنی هایی در مورد احتمال کنار رفتن آنها از ائتلاف دولت مطرح شده اما چنین اتفاقی نیفتاده است.

این باور نیز وجود دارد که گروههای حاضر در پارلمان افغانستان، با توجه به حضور گسترده نیروهای خارجی در افغانستان و نفعی که این گروهها تاکنون از موقعیت موجود برده اند، توان بالقوه ای برای بی ثبات کردن شرایط ندارند و اگر هم داشته باشند، سودی از آن نمی برند.

تایید مصوبه پارلمان نیز، به نظر نمی رسد تاثیر چندانی بر ادامه حمایت جامعه جهانی و کشورهای خارجی از دولت افغانستان و روند بازسازی این کشور بگذارد. تاکنون هیچ کشوری، به طور آشکار، مخالفت یا موافقت خود را با چنین طرحی ابراز نکرده است.

با این نگاه، رد یا تصویب "منشور مصالحه ملی"، تاثیر زیادی بر اوضاع افغانستان نخواهد داشت.

وحدت گروههای نامتجانس

هماهنگ
پارلمان افغانستان
 به این ترتیب، گروههای نامتجانس داخل پارلمان افغانستان، با تصویب طرح مصالحه ملی که منافع اکثریت آنها را درپی دارد، فریاد هماهنگی سر داده اند
 
پارلمان افغانستان، که با کمک جامعه جهانی و برای اولین بار با رای مستقیم مردم این کشور تشکیل شده، نمایندگانی از طیفهای گوناگون و متضاد این کشور را زیر یک سقف جمع کرده و با دولت حامد کرزی در یک صف متحد قرار داده است.

در این پارلمان، از اعضای گروههای کمونیستی فعال در دهه هشتاد میلادی و رهبران و فرماندهان گروههای متخاصم مجاهدین گرفته، تا فرماندهان سابق طالبان و عناصر لیبرال طرفدار غرب حضور یافته اند. پس اگر پارلمان افغانستان را بر این اساس، به چهار بخش دسته بندی کنیم، سه چهارم یا هفتاد و پنج درصد اعضای پارلمان، به نوعی با گروههای درگیر در حوادث گذشته در ارتباطند که سود تصویب این طرح، به نوعی نصیب آنها نیز می شود.

بندی از مصوبه پارلمان افغانستان که تهیه کنندگان، نام "منشور مصالحه ملی" بر آن نهاده اند، به روشنی خواهان عفو تمام این گروههاست و می گوید "هیچ گروه و جریان سیاسی، از این منشور مستثنی نمی گردد".

به این ترتیب، گروههای نامتجانس داخل پارلمان افغانستان، با تصویب طرح مصالحه ملی که منافع اکثریت آنها را درپی دارد، فریاد هماهنگی سر داده اند.

البته این هماهنگی، در پارلمان رنگارنگ افغانستان، آنچنان هم بی سابقه نیست.اعضای این مجلس، قبلاً هم بارها بر سر تصویب طرحهایی که افزایش حقوق و مزایای مادی آنها را به دنبال داشت، هم آوا شده اند.

بریتانیا سرباز بیشتر به افغانستان می فرستد

بریتانیا شمار قابل ملاحظه ای نیروی اضافی به افغانستان اعزام می کند.
 
سرباز بریتانیایی در افغانستان
بریتانیا پنج هزار سرباز در افغانستان دارد
برخی منابع به بی بی سی گفته اند که دز براون وزیر دفاع بریتانیا، جزییات اعزام نیروی بیشتر به افغانستان را، دوشنبه آینده ( ۷ حوت) در مجلس عوام مطرح می کند.

اما وزارت دفاع بریتانیا از اظهار نظر در مورد گزارش یک روزنامه که می گوید این وزارت هزار نیروی اضافی به افغانستان خواهد فرستاد، خودداری کرد.

این در حالی است که بریتانیا اخیراً اعلام کرده است که حدود پانصد سرباز خود را از عراق خارج خواهد کرد.

'فشار بر بریتانیا'

بریتانیا پنج هزار سرباز در افغانستان دارد و تاکنون تمایلی به افزایش شمار سربازان خود در این کشور نداشته است.

لیام فاکس وزیر دفاع در "کابینه سایه" بریتانیا می گوید این اقدام نشان می دهد که نیروهای بریتانیایی، در ادامه ماموریت شان در عراق و افغانستان، بیش از حد تحت فشار هستند.

این سربازان، در قالب نیروهای بین المللی یاری امنیتی، تحت فرمان ناتو در افغانستان خدمت می کنند.

سربازان بریتانیایی در کابل
سربازان بریتانیایی در قالب نیروهای بین المللی یاری امنیتی، تحت فرمان ناتو در افغانستان خدمت می کنند
آقای فاکس گفت بریتانیا در ترغیب همپیمانان اروپایی خود در ناتو، برای بردوش گرفتن بخشی از بار سنگین ماموریت در افغانستان، ناکام بوده است.

او گفت: بسیاری از شرکای اروپایی ما، به تعهدات امنیتی ناتو توجهی ندارند و هزینه این ماموریت را به دوش ارتش بریتانیا و مالیات دهنده های بریتانیایی انداخته اند.

بحث افزایش نیروهای بریتانیایی در افغانستان در حالی مطرح می شود که تونی بلر نخست وزیر بریتانیا، چهارشنبه گذشته (۲ حوت) به نمایندگان مجلس عوام گفت نیروهای بریتانیایی در جنوب عراق، از ۷۱۰۰ نفر به ۵۵۰۰ نفر کاهش خواهند یافت.

لیام فاکس در این زمینه می گوید حضور در دو جبهه فراتر از امکانات ارتش بریتانیاست.

نیروهای بریتانیایی هم اکنون درگیر نبرد سختی با شبه نظامیان شورشی طالبان، در ولایت آشوب زده هلمند افغانستان هستند.

تظاهرات حمایت از گروههای مجاهدین در کابل

تظاهرات حمایت از گروههای مجاهدین در کابل
 
 
 
تظاهرات حمایت از گروههای مجاهدین در کابل
اجتماع کنندگان در کابل، عکسهایی از رهبران و فرماندهان مجاهدین را در دست داشتند

هزاران تن از هواداران و افراد وابسته به گروههای مجاهدین در کابل، با برگزاری تظاهراتی خواهان امضای طرح 'مصالحه ملی' توسط حامد کرزی شدند.

این طرح جنجال برانگیز که معافیت قضایی شرکت کنندگان در جنگهای داخلی افغانستان را تضمین می کندف تاکنون از سوی مجلس نمایندگان افغانستان و سپس سنای این کشور به تصویب رسیده است.

تصویب این طرح در پارلمان افغانستان با واکنشهای شدیدی، هم در داخل پارلمان و از سوی برخی نهادهای مدافع حقوق بشر مواجه شده است.

شرکت کنندگان گردهمایی "دفاع از منشور مصالحه ملی" در کابل، در حالی که تصاویری برخی رهبران و فرماندهان مجاهدین مانند احمدشاه مسعود ، عبدالعلی مزاری ، عبدالرسول سیاف، محمد محقق و برهان الدین ربانی را حمل می کردند در مقابل برخی از سفارت خانه ها و نهادهای دفاع از حقوق بشر در کابل دست به تظاهرات زدند.

رهبران

'دشمنان'
 عکسهای سیاف در دست تظاهر کنندگان
 کسانی که مخالف مجاهدین هستند، مخالف اسلام و دشمنان کشور هستند
 
عبدالرسول سیاف
در گردهمایی هواداران طرح "مصالحه ملی" در ورزشگاه شهر کابل، چهره های سرشناس مجاهدین مانند عبدالرسول سیاف رهبر حزب اتحاد اسلامی ، برهان الدین ربانی رهبر جمعیت اسلامی ، مارشال قسیم فهیم وزیر سابق دفاع و عضو سنای افغانستان، کریم خلیلی معاون رییس جمهور، یونس قانونی رییس مجلس نمایندگان و عبدالرشید دوستم حضور داشتند.

عبدالرسول سیاف در جمع تظاهر کنندگان گفت: "کسانی که مخالف مجاهدین هستند، مخالف اسلام و دشمنان کشور هستند".

مارشال فهیم در سخنرانی خود به دفاع از عملکرد مجاهدین پرداخت و گفت از آغاز دولت موقت در افغانستان تا حالا تلاشهایی جریان دارد تا مجاهدین از عرصه قدرت کنار زده شوند.

کریم خلیلی معاون رییس جمهور افغانستان نیز به طرح "مصالحه ملی" اشاره کرد و گفت کسانی که خواهان تامین صلح در افغانستان هستند از این طرح دفاع می کنند.

این سخنرانان در مجموع از رییس جمهور افغانستان خواستند تا این طرح را امضا کند تا به تعبیر آنان، زمینه تامین صلح در کشور فراهم شود.

در ساعات برگزاری تظاهرات، در مجموع فضای شهر کابل، نسبت به روزهای عادی خلوت تر بود و اکثر دکانها بسته بودند.

تدابیر شدید امنیتی نیز از روز گذشته زمانی که اعلامیه برگزاری این گردهمایی از سوی برخی رسانه ها انتشار یافت، به اجرا گذاشته شد.

واکنشها

طرح موسوم به "منشور مصالحه ملی" پس از این که در مجلس نمایندگان افغانستان به تصویب رسید از سوی برخی شخصیت ها در دورن و بیرون پارلمان و نهادهای دفاع از حقوق بشر درافغانستان به واکنش های شدیدی مواجه شده است.

شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر افغانستان این منشور را به شدت رد کرد و آن را "برائت مجرمین و ناقضان حقوق بشر از چنگ عدالت" خواند.

برخی طرفداران طرح، که بیشتر آنها را افراد وابسته به گروه های مجاهدین تشکیل می دهند، آن را پاسخی به گزارش دیده بان حقوق بشر می دانند که شماری از رهبران جهادی را متهم به جنایات علیه بشریت در حوادث دهه نود میلادی در افغانستان کرده است.

عبدالرسول سیاف یک تن از رهبران مجاهدین پیشتر گفته بود اگر دیده بان حقوق بشراین گزارش را پس از نظر سنجی با شش هزار نفر تهیه کرده آنان هزاران تن را به خیابانها می کشانند که از آنان طرفداری می کنند.