محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران، در واکنش به صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه برنامه هسته ای ایران، آن را اقدامی سطحی و ناچیز توصیف کرده و گفته است که ایران هیچ نگرانی از صدور قطعنامه از سوی شورای امنیت ندارد.
| |||||||||||||
مجلس شورای اسلامی با صدور بیانیه ای قطعنامه شورای امنیت در اعمال برخی از تحریم ها علیه ایران را "غیرعادلانه و ناموجه" دانست.
رئیس جمهور ایران قطعنامه شورای امنیت را "کاغذ پاره" ای خواند که بر عزم ایران مبنی به دستیابی به انرژی هسته ای تأثیری نخواهد داشت. آقای احمدی نژاد خطاب به اعضای شورای امنیت که علیه ایران قطعنامه صادر کرده اند، گفت: "شما چه بخواهید و چه نخواهید ایران یک کشور هسته ایست و به نفع شماست که در کنار ایران هسته ای زندگی کنید." آقای احمدی نژاد همچنین گفت که صادرکنندگان قطعنامه 'بزودی از این اقدام خود پشیمان خواهند شد.' به دنبال تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران، این کشور اعلام کرده است که سه هزار سانتریفوژ جدید راه اندازی می کند. محمد علی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه، 3 دیماه (24 دسامبر) گفت که جمهوری اسلامی فعالیت 3 هزار سانتریفوژ جدید را آغاز کرده و آن را تکمیل می کند. وی گفت این اقدام" پاسخ ایران به قطعنامه 1737 شورای امنیت است."
آقای حسینی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران همچنین ضمن "ضعیف" توصیف کردن قطعنامه شورای امنیت گفت: "چون اعتقاد نداریم که این قطعنامه مسیر حقوقی درستی را طی کرده، بنابراین خود را ملزم به آن نمی دانیم و فعالیت مسالمت آمیز خود را ادامه می دهیم." غلامعلی حداد عادل، رییس مجلس شورای اسلامی نیز در ارتباط با صدور این قطعنامه گفته است که "گرچه با توجه به حاکمیت زور در شورای امنیت قابل پیش بینی بوده اما نمی توان از اظهار تعجب و تاسف خودداری کرد." پیشتر، روزنامه کیهان، چاپ تهران، به نقل از علی لاریجانی، دبیر شورای امنیت ملی ایران، آورده که جمهوری اسلامی در واکنش به قطعنامه شورای امنیت راه اندازی این سانتریفوژها در تاسیسات هسته ای نطنز را از روز یکشنبه سوم دیماه آغاز می کند.
سانتریفوژها برای غنی سازی اورانیوم استفاده می شوند موضوعی که در محور رای گیری روز گذشته اعضای شورای امنیت سازمان ملل قرار داشت. برخی کشورهای غربی به برنامه هسته ای ایران مظنون هستند و می گویند که این کشور به دنبال ساخت جنگ افزارهای اتمی است. اما ایران می گوید که فعالیت هسته ای این کشور صلح آمیز است. اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا قطعنامه ای را تصویب کردند که به موجب آن صدور مواد و تجهیزاتی به ایران که با فعالیتهای اتمی مستقیم ارتباط داشته باشند، ممنوع می شود. بر اساس این قطعنامه که به دنبال خودداری ایران از توقف غنی سازی اورانیوم در قطعنامه های پیشین شورای امنیت به تصویب رسیده، دارایی های برخی موسسات و افراد مرتبط با برنامه های هسته ای ایران در خارج از این کشور مسدود می شود. واکنشها به قطعنامه رییس جمهور ایران روز یکشنبه (24 دسامبر) به صادرکنندگان قطعنامه علیه برنامه هسته ای ایران هشدار داد: "دست از این خیمه شب بازی بردارید، نمی شود که مخفیانه پیغام دوستی بفرستید و آن سوی دیگر چنگ و دندان نشان دهید. این بازی دوگانه را پایان دهید ... برای شما متاسف هستیم که فرصت دوستی با ملت ایران را از دست دادید ... ایران در دهه فجر امسال جشن بزرگ هسته ای را برپا خواهد کرد."
رئیس جمهور ایران پیشتر تهدید کرده بود که مناسبات خود را با کشورهایی که از تحریم این کشور حمایت کنند مورد بازبینی قرار خواهد داد. مجلس شورای اسلامی ایران نیز روز یکشنبه به دو فوریت طرح الزام دولت این کشور در تجدید نظر در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی رای مثبت داده است. بنابر گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ایرنا، علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفته است که قطعنامه صادره از سوی شورای امنیت "ملت ایران را از حق قانونی خود در پیمان ان پی تی محروم کرد." پیشتر، وزارت امور خارجه ایران نیز قطعنامه تصویب شده علیه ایران در شورای امنیت را 'مغایر رویه قانونی و برخلاف مقررات صریح منشور ملل متحد' خواند. مقام های آمریکایی از تصویت قطعنامه شورای امنیت علیه ایران استقبال کردند و آن را باعث تحقیر دولت ایران دانستند. با این همه آنها می گویند این قطعنامه به تنهایی برای تغییر موضع ایران کافی نیست و هشدار می دهند آماده اند در صورت عدم همکاری تهران دوباره به شورای امنیت مراجعه کنند.
اعضای شورای امنیت خواستار اجرای هرچه سریعتر قطعنامه شده و بار دیگر از ایران خواسته اند فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را متوقف کند و امکان از سرگیری مذاکرات را فراهم سازد. محمد جواد ظریف، نماینده ایران در سازمان ملل متحد، پس از رای گیری در شورای امنیت از آنچه 'اقدامات بی پایه و غیرقانونی' خواند، انتقاد کرد و گفت: "امروز برای نظام منع گسترش [سلاح های هسته ای] روزی غم انگیز بود." او ضمن انتقاد از اعضای دایمی شورای امنیت قطعنامه را غیرعادلانه دانست که از برخورد دوگانه شورای امنیت حکایت دارد. وزارت امور خارجه ایران اندک زمانی پس از تصویب قطعنامه بیانیه ای منتشر کرد که در آن آمده است: "انجام اینگونه اقدامات سیاسی و غیرقانونی شورای امنیت، نمی تواند حقوق حقه و مسلم کشورها را محدود و یا در اجرا و اعمال آنها مانع تراشی کند، بلکه صرفا بی اعتبار شدن تصمیمات شورای امنیت را در پی خواهد داشت." پیش نویس قطعنامه تحریم ایران را ابتدا بریتانیا و فرانسه با همراهی آلمان که عضو شورای امنیت نیست تنظیم کردند و آمریکا نیز موافقت خود را با آن اعلام کرد اما به دلیل مخالفت روسیه و چین، این پیش نویس چند بار اصلاح شد تا اینکه سرانجام به تصویب رسید. |