مقام های آمریکایی از تصویب قطعنامه شورای امنیت علیه ایران استقبال کرده، آن را موجب تحقیر دولت ایران دانسته اند.
| ||||||||||
اما مقامات ایالات متحده عقیده دارند که قطعنامه به تنهایی برای تغییر موضع ایران کافی نیست و هشدار می دهند که آماده اند در صورت ادامه پافشاری ایران بر برنامه هسته ای خود، دوباره به شورای امنیت مراجعه کنند.
اسرائیل هم که برنامه هسته ای ایران را مهم ترین تهدید برای امنیت ملی خود به حساب می آورد از تصویبت قطعنامه شورای امنیت استقبال کرده و آن را قدم اولیه مهمی برای مقابله با فعالیت های هسته ای ایران دانسته است. کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا ساعاتی پس از تصویب قطعنامه ۱۷۳۷ تاکید کرد که شورای امنیت با تصویب این قطعنامه به اتفاق آرا پیام محکمی به ایران فرستاده است. خانم رایس خواهان پذیرش مفاد این سند از سوی ایران شد و همچنین از تمام کشورهای جهان خواست از مفاد آن پیروی کنند. با این وجود نیکلاس برنز ارشدترین دستیار خانم رایس گفته است که تحریم های در نظر گرفته شده به تنهایی برای تغییر سیاست هسته ای ایران کافی نیست. او خواستار وضع تحریم های یک جانبه شدیدتر اقتصادی و نظامی علیه ایران از سوی سایر کشورها شده است. "اقدامی تحقیر آمیز" آقای برنز نفس صدور قطعنامه شورای امنیت علیه ایران را تحولی مهم دانسته و آن را برای ایران تحقیرآمیز خوانده است. به گفته آقای برنز نرمش هایی که کشورش در جریان مذاکره با اعضای دایم شورای امنیت از خود نشان داد، ارزش این را داشته است که سند نهایی به اتفاق آرا به تصویب برسد. جوزف سیرینسیونی کارشناس مسائل هسته ای در واشنگتن می گوید هرچند آمریکا نتوانست تدابیر تنبیهی شدیدی علیه ایران وضع کند، اما رای یکصدای شورای امنیت یک پیروزی دیپلماتیک برای کاخ سفید به حساب می آید.
او گفت: "تصویب این قطعنامه ایران را از لحاظ دیپلماتیک خوار و خفیف کرد. تنها کشورهای معدودی مانند برمه و سودان از طرف سازمان ملل مشمول تحریم شده اند. اکنون ایران نیز به فهرست این کشورها پیوسته است. شورای امنیت به اتفاق آرا علیه ایران رأی داد، و حتی روسیه و چین به قطعنامه رأی مثبت دادند. بی گمان ایران در جامعه بین الملل منزوی تر شده است." همزمان با تصویب قطعنامه علیه ایران، الخاندرو ولف، نماینده آمریکا در سازمان ملل، ایران را به تلاش برای دستیابی به تسلیحات هسته ای متهم کرد گفت امیدوار است که تحریم ها این کشور را 'قانع کند که بهترین راه برای تضمین امنیت، دست کشیدن از غنی سازی است.' با این همه الکساندر ولف نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل متحد هشدار داده قطعنامه ۱۷۳۷ تنها یک قدم نخست است و آمریکا در صورت لزوم برای تصویب قطعنامه های شدیدتری به شورای امنیت بازخواهد گشت. نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل متحد قطعنامه شورای امنیت را "پیامی روشن برای ایران" دانست و گفت "برنامه هسته ای ایران می تواند برای این کشور پیامدهای جدی داشته باشد." قدرت های بزرگ پیش نویس قطعنامه تحریم ایران را ابتدا بریتانیا و فرانسه با همراهی آلمان که عضو شورای امنیت نیست تنظیم کردند و آمریکا نیز موافقت خود را با آن اعلام کرد اما به دلیل مخالفت روسیه و چین، این پیش نویس چند بار اصلاح شد تا اینکه سرانجام به تصویب رسید. چین و روسیه که دارای روابط گسترده تجاری با ایران هستند با اتخاذ موضع ملایم تری قطعنامه را راهی برای ترغیب ایران به همکاری با جامعه بین المللی دانستند. ونگ گانگیا نماینده چین در سازمان ملل متحد تاکید کرده است که اتخاذ سیاست تحریمی علیه ایران به منظور مجازات وضع نشده بلکه وسیله ای برای ترغیب ایران به موافقت با درخواست جامعه بین الملل است. نماینده چین همچنین گفت که اگر ایران طی ۶۰ روز آینده با تقاضای شورای امنیت مبنی بر توقف برنامه هسته ای خود موافقت نکند، با تحریم های شدیدتری روبرو خواهد شد.
او در کنار همتای روسی خود ابراز امیدواری کرده است ایران با توقف برنامه هسته ای خود به میز مذاکره برگردد. بریتانیا از طراحان قطعنامه تحریم ایران بوده است. مارگارت بکت وزیرخارجه بریتانیا از تصویب قطعنامه استقبال کرده و گفته است که رأی شورای امنیت به تحریم ایران نشان داد که اعضای جامعه جهانی در تلاش برای اطمینان یافتن از اینکه ایران به تولید سلاح اتمی نپردازد، همچنان نظری یگانه دارند. مقام های غربی حاضر در شورای امنیت خواستار اعمال هرچه سریعتر این قطعنامه شده و بار دیگر از ایران خواسته اند فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را متوقف کرده و امکان از سرگیری مذاکرات را فراهم کند. |